lördag 14 november 2015

Studiebesök i Borås

I veckan åkte vi buss in till Borås för att besöka några kända platser eftersom vi läser om hemortens historia. Vi började med att besöka Carolikyrkan som är Borås äldsta byggnad, den var klar 1669.


Klockorna i tornet slår varje hel timma. Först slår de fyra slag, gör ett uppehåll och därefter slår den så många slag som klockan är.

Vaktmästaren i Carolikyrkan hade mycket spännande att berätta för oss. Förr i tiden fanns det gravplatser under kyrkan. Det var finast att begravas så nära altaret som möjligt därför var dessa gravplatser dyrast. Gravarnas tak var kyrkans golv.

Nu var det dags för oss att gå ner under kyrkan för att få titta på de gamla gravarna....

....lite läskigt var det allt och var man för lång så fick man böja sig för att inte slå huvudet i taket.

Här är det stenar från de gamla gravarna.

Här är dopfunten där man kunde höja och sänka själva locket. Dopfuntens skål var utbytbar till en i silver om man ville och kunde betala för det. 


Vi tittade också på arkitekturens utveckling, hur man byggde hus under olika tider....

"von Anska huset" som byggdes i början av 1900-talet i jugendstil. Vi tittade också på hus som var början till "funkishusen"

Därefter besökte vi Hötorget. Det här torget kan man nästan kalla för dåtidens parkeringsplats då man parkerade sina hästar här när man åkte in till Borås. Här utfodrades hästarna med hö. På torget finns även brunnen Göran och draken. På den här brunnen visas det en årstid på varje sida.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar