torsdag 27 februari 2014

Detektiven Disa - det ena ger det andra

Idag fortsatte vi läsa i vår bok Ett djur på fem bokstäver av Viveca Lärn. Vi hann inte så långt innan vi fick ta hjälp av Detektiven Disa. 

Hon var tvungen att hjälpa till med ordet sjösjuk. Det här ordet var inte så svårt att reda ut för en klasskompis kunde hjälpa till och förklara vad ordet betydde. Vi började då att prata om hur man gör när man inte förstår ett ord och förslagen var många.


Att fortsätta läsa texten hade vi pratat om vid ett tidigare tillfälle därför kom det upp som förslag direkt. Ta hjälp av en kompis eller fröken var inte heller så svårt att komma på.  Men när jag frågade dem om vad man ska göra, om kompisen inte kan hjälpa till eller fröken inte har tid, blev de rätt tyst.  Till sist försökte de komma med olika förslag, men det tog lång tid innan en elev kom på att man kunde titta i en bok, en ordbok. Märkligt nog var det ingen som kom på att man kan använda datorn. Nu plockade jag fram ordboken och visade dem hur den kan se ut.


Då säger en av eleverna - Va, ska man leta i hela den boken efter ett ord? Det kommer ju ta jättelång tid att hitta. Ja, det är klart att det gör om man inte vet hur man ska använda en ordbok. Då kom vi på att man faktiskt måste lära sig hur man ska använda en ordbok för att kunna använda den. Alltså har vår skönlitterära bok gett oss ytterligare ett arbetsområde att möta. Det ena ger det andra :)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar